Co to są wolne rodniki?

Wolne rodniki to elementy, które naturalnie występują w ciele człowieka. Dopóki ich ilość jest równoważna z ilością antyoksydantów, są one niegroźne. Czym dokładnie są wolne rodniki? Kiedy mogą być groźne dla organizmu? Jak się ich pozbyć? Sprawdź!

 

Czym są wolne rodniki?

Wolne rodniki to atomy tlenu, które na ostatniej powłoce elektronowej posiadają nieparzystą liczbę elektronów. Dzieje się tak, np. w procesie przemiany tlenu w mitochondriach i w ten sposób w atomie zaburza się równowaga. W efekcie atom szybko i możliwie najbliżej  “szuka” brakującego ogniwa. Szuka go w najbliższym otoczeniu i robi to szybko. Następnie pobiera brakujący elektron od innego atomu. W efekcie, powstaje nowy wolny rodnik.

 

Wolne rodniki w rozsądnej ilości są potrzebne układowi odpornościowemu do zwalczania wirusów. Dlatego ich występowanie jest naturalne. Przyjmuje się, że w procesie przemiany tlenu i glukozy w energię, około 5% cząsteczek uwalnia się w postaci wolnych rodników.

 

Procesy powstawania wolnych rodników przyspiesza palenie papierosów, silny czy długotrwały stres, wdychane wraz z powietrzem spaliny, długie opalanie się, a nawet forsowny trening, ze względu na przyspieszony metabolizm. Dodatkowo spożywanie produktów wędzonych, smażonych i grillowanych również dostarcza do organizmu pewną ilość tego typu cząsteczek.

 

Dlaczego wolne rodniki są niebezpieczne?

Wolne rodniki powodują między innymi miażdżycę. Uszkadzają ściany naczyń krwionośnych i utleniają tłuszcze, które wraz z wapniem osadzają się na ścianach tętnic. Prowadzi to do powstania skrzepów, których urwanie się grozi zawałem lub udarem.

 

Niesprawne atomy tlenu krążące po organizmie atakują także DNA, zmieniając strukturę kodu genetycznego człowieka. Zmutowane komórki zaczynają bardzo szybko się mnożyć co prowadzi do powstawania nowotworów.

 

Ponadto wolne rodniki niszczą warstwę lipidową naskórka, czego konsekwencją jest wysuszenie skóry i skłonność do podrażnień. Dodatkowo uszkodzone zostają włókna kolagenowe, przez co skóra traci elastyczność i powstają głębokie zmarszczki. Na koniec może dojść do zaburzenia budowy kwasów nukleinowych, co prowadzi do powstania raka skóry.

 

Jak pozbyć się nadmiaru wolnych rodników?

Naturalnym sposobem na ograniczenie ilości wolnych rodników jest dostarczenie do organizmu antyoksydantów. Sprzyja temu spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C oraz E, a także flawonoidów występujących między innymi w zielonej herbacie. Naturalnym źródłem antyoksydantów są np. olej słonecznikowy, kiełki pszenicy, kaszę, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, ryby morskie, mleko. Poleca się także spożywanie czerwonych, żółtych i pomarańczowych owoców i warzyw, zawierających beta-karoten, hamujący powstawanie wolnych rodników w ciele człowieka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *