Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek stanowi olej pozyskiwany z owoców oliwki europejskiej. Oliwa posiada bardzo szerokie zastosowanie i może być stosowana jako dodatek do wielu dań. Możliwe jest również jej wykorzystanie do zabiegów kosmetycznych poprawiających wygląd. Z tego też powodu jak najbardziej warto zainteresować się tym produktem i jego włączeniem do codziennej diety. Efekty wynikające z regularnego spożywania oliwy mogą być znakomite i pozwalają na ochronę przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi.

Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek charakteryzuje się szerokim działaniem prozdrowotnym. Zawarte w oliwie związki fenolowe i inne składniki odżywcze zapewniają odpowiednią ochronę dla organizmu i pozwalają cieszyć się świetnym zdrowiem i samopoczuciem.

Przyjmuje się, że oliwa zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Te są natomiast jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie. Przyjmuje się, że oliwa pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi i zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych. Duże spożycie oliwy pozwala zmniejszyć zapotrzebowanie na leki na ciśnienie krwi o nawet 48%.

Udar mózgu to kolejna bardzo częsta przyczyna zgonów. Według badań osoby regularnie spożywające oliwę z oliwek mają o 41% mniejsze ryzyko wystąpienia udaru. Produkt tym samym świetnie sprawdzi się w profilaktyce i pozwoli na uniknięcie poważnych problemów zdrowotnych.

Kolejna cenna właściwość oliwy to wsparcie metabolizmu glukozy oraz poprawa wrażliwości i skuteczności insuliny. Dzięki temu włączona do diety pozwala na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 nawet o 13%. Dodatkowo osoby chorujące już na cukrzycę dzięki włączeniu do diety oliwy mogą ułatwić sobie utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Ochrona przed nowotworami to kolejna cenna właściwość wykazywana przez oliwę. Osoby regularnie spożywające oliwę są w mniejszym stopniu narażone na rozwój chorób nowotworowych. Oliwa chroni przede wszystkim przed rakiem piersi oraz rakiem układu pokarmowego. Wynika to z wysokiej zawartości oleokantalu, który jest przeciwutleniaczem chroniącym komórki. Dodatkowo substancja ta nie występuje w żadnym innym pożywieniu i można ją dostarczać do organizmu tylko za pomocą oliwy z oliwek.

Oliwa z oliwek jest zalecana również w trakcie leczenie onkologicznego. Wspomaga bowiem organizm w regeneracji i ułatwia powrót do pełnego zdrowia.

Oliwa powinna być również spożywana przez osoby cierpiące na zespół metaboliczny. Jest to zespół schorzeń, które zwiększają ryzyko chorób serca, udaru oraz cukrzycy typu 2. W zespole metabolicznym dochodzi do podwyższonego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cukru we krwi, nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz nieprawidłowego poziomu cholesterolu. Dzięki wprowadzeniu do diety oliwy z oliwek można poprawić stan zdrowia i zniwelować niektóre z przypadłości zespołu metabolicznego.

Niektóre z badań sugerują również dobroczynny wpływ oliwy w aspekcie zapobiegania chorobie Alzheimera. Dodatkowo u osób, u których już wystąpiła możliwe jest dzięki oliwie spowolnienie lub zatrzymanie postępu choroby.

Korzystne działanie oliwy odnosi się również do układu pokarmowego. Oliwa może prowadzić do naprawy uszkodzeń wątroby. Dodatkowo oliwa wzmacnia jelita i zmniejsza ryzyko występowania stanów zapalnych i choroby Leśniowskiego-Crohna.

Stosowanie oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek z uwagi na swoje właściwości zdrowotne powinna znaleźć się w każdej kuchni. W postaci zimnej sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek czy do pizzy. Oliwę można wykorzystać również do smażenia. Przeciwutleniacze znajdujące się w oliwie są odporne na działanie wysokich temperatur i mają zdolność przenikania do żywności. Dzięki temu z właściwości oliwy można korzystać również podczas smażenia na niej.

Oliwa stanowi również częsty składnik wielu kosmetyków. Jej właściwości poprawiają ukrwienie skóry i wzmacniają barierę ochronną naskórka. Chcąc zadbać o swoją skórę warto zatem sięgnąć po naturalne kosmetyki, które w swoim składzie zawierają dodatek oliwy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *