Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa powstaje z pszenicy orkisz, która jest cennym źródłem wielu składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera szereg witamin z grupy B oraz wiele minerałów. Dodatkowo orkisz posiada więcej białka niż tradycyjna pszenica. Może być zatem świetnym wyborem do przyrządzenia wielu potraw. Mąka orkiszowa posiada wiele zastosowań i warto wprowadzić ją do swojej kuchni. Podpowiadamy jakie właściwości prozdrowotne wynikają z jej spożywania oraz do jakich dań w kuchni może sprawdzić się bardzo dobrze.

Rosnąca popularność orkiszu

Orkisz jako odmiana pszenicy był przez bardzo wiele lat zapomniany i większość upraw została zlikwidowana. Obecnie jednak z uwagi na chęć wprowadzania do swojej diety zdrowych produktów ponownie wraca zainteresowanie tym gatunkiem pszenicy. Z uwagi na to, że orkisz nie został poddany modyfikacjom uchodzi za zdrowszy niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Ponownie pojawiają się zatem liczne uprawy, które odpowiadają za dostarczanie orkiszu pod potrzeby konkretnych osób.

Składniki odżywcze zawarte w mące orkiszowej

Mąka orkiszowa stanowi źródło wielu cennych składników. Zawdzięcza je bezpośrednio orkiszowi, w którym są one zawarte. Przede wszystkim orkisz stanowi cenne źródło białka, błonnika pokarmowego, manganu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza i witaminy B3. Można w nim znaleźć również w mniejszych ilościach wapń, selen oraz witaminy B1, B6 i E. Przede wszystkim jednak orkisz zawiera duże ilości lizyny oraz metioniny, których nie zawiera pszenica, a jednocześnie są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo białka zawarte w mące orkiszowej są zdecydowanie łatwiej przyswajalne przez organizm niż te zawarte w tradycyjnej mące pszennej.

Właściwości prozdrowotne

Spożywanie mąki orkiszowej w korzystny sposób wpływa na zdrowie. Wysoka zawartość składników odżywczych pomaga utrzymać dobre samopoczucie i zmniejsza ryzyko występowania wielu schorzeń. Mąka orkiszowa może stanowić bardzo cenny składnik diety i warto zdecydować się na jej regularne spożywanie.

Przede wszystkim w mące występuje rodanid. Substancja ta działa jak naturalny antybiotyk. Odpowiada za stymulowanie układu odpornościowego, chroni dzieci karmione piersią, poprawia produkcję krwi oraz wpływa na prawidłowy rozwój młodego organizmu.

Orkisz wpływa także na regulację rytmu wypróżnień z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Tym samym zapobiega zaparciom i pomaga w przypadku nadmiernych wzdęć.

Orkisz może również zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego z uwagi na skracanie czasu kontaktu mas kałowych z jelitem.

Także osoby chcące obniżyć poziom cholesterolu we krwi powinny sięgnąć po mąkę orkiszową. Wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego oraz niacyny pozwala również na zahamowanie działania wolnych rodników z utlenionego cholesterolu.

Kolejna prozdrowotna właściwość to zmniejszenie ryzyka miażdżycy i dolegliwości sercowo-naczyniowych.

Orkisz korzystnie wpływa także na krążenie krwi i ogranicza ryzyko wystąpienia anemii. Żelazo i miedź zawarte w mące wpływają na większą produkcję czerwonych krwinek, które odpowiadają za transport tlenu do komórek i tkanek. W efekcie za sprawą wprowadzenia mąki orkiszowej do diety można zaobserwować wzrost energii, przyspieszenie metabolizmu oraz poprawę samopoczucia.

Orkisz wpływa także na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Nie bez znaczenia pozostaje także wpływ na układ hormonalny. Jest to spowodowane obecnością niacyny, która odpowiada za prawidłową gospodarkę hormonalną i produkcję hormonów płciowych.

Zastosowanie mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa posiada szerokie zastosowanie i możliwe jest jej wykorzystanie do produkcji różnych wypieków. Świetnie nadaje się do wypieku chleb, tart oraz muffinów. Z mąki orkiszowej można również stworzyć makaron, krakersy, suchary, pieczywo chrupkie i wiele innych produktów. W sklepach można znaleźć szeroki wybór produktów wytworzonych w oparciu o mąkę orkiszową. Jej dużą zaletą jest słodkawy smak i orzechowy aromat. Dzięki temu wypieki zyskują niepowtarzalny charakter i wyróżniają się na tle tych z mąki pszennej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *