Mąka migdałowa

Mąka migdałowa to produkt, który może być bardzo przydatny w kuchni, a przy tym posiada bardzo wiele cennych właściwości, które wpływają na korzyści z jego wprowadzenia do diety. Przede wszystkim mąka stanowi cenne źródło minerałów i kwasów tłuszczowych. Spożywanie mąki migdałowej jest polecane przede wszystkim dla osób z wysokim cholesterolem, cukrzycą oraz wysokim ciśnieniem tętniczym krwi. Styczność z tą mąką mogły mieć także osoby na diecie bezglutenowej, wegetariańskiej, diecie paleo czy diecie o niskiej zawartości węglowodanów. Poznaj najważniejsze właściwości mąki migdałowej i dowiedz się w jaki sposób samodzielnie przygotować ją w domu.

Właściwości mąki migdałowej

Mąka migdałowa jest powszechnie znana ze swoich właściwości prozdrowotnych i z tego powodu najczęściej jest włączana do diety. Właściwości mąki są bezpośrednio związane z migdałami, z których jest produkowana.

Przede wszystkim mąka stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest także bogatym źródłem magnezu, żelaza oraz wapnia. Zawiera także niskie ilości węglowodanów, a zatem sprawdzi się na diecie ketogenicznej. Brak obecności glutenu z pewnością będzie korzystny dla osób, które są na diecie bezglutenowej.

Właściwości prozdrowotne mąki migdałowej to przede wszystkim:

  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca oraz obniżenie poziomu cholesterolu.
  • Obniżenie ciśnienia krwi.
  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka okrężnicy.
  • Zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy, a także poprawa glikemii u osób już chorujących na cukrzycę.
  • Ochrona przed działaniem wolnych rodników z uwagi na dobre właściwości antyoksydacyjne.

Mąka może być zatem z powodzeniem spożywana przez wiele osób i jej szerokie działanie prozdrowotne czyni ją wartym uwagi produktem. Sprawia, że przygotowywanie posiłków z wykorzystaniem tej mąki pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu i pozwoli cieszyć się rewelacyjnym samopoczuciem. Dla uzyskania najlepszych efektów warto regularnie sięgać po mąkę migdałową.

Zastosowanie mąki migdałowej i cena

Mąka migdałowa jest coraz popularniejszych produktem na rynku i można ją znaleźć w coraz większej liczbie sklepów. Jest oferowana przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością oraz w Internecie. W zależności od rodzaju wybranej mąki jej cena wynosi od 13 do 25 zł za 500 g. Przed zdecydowaniem się na konkretny produkt bardzo ważne jest jednak zapoznanie się z jego składem. Najlepsza będzie mąka, która w swoim składzie zawiera jedynie migdały. Brak jakichkolwiek innych składników to gwarancja wysokiej jakości produktu.

Mąka migdałowa może być używana w dokładnie taki sam sposób jak pszenna w stosunku 1:1. Należy jednak brać pod uwagę fakt, że wypieki z mąki migdałowej będą mniej pulchne. Sprawdzi się jednak do pieczenia ciast, muffinów, ciasteczek oraz pizzy. Może być także dodatkiem do samodzielnie pieczonego chleba. Może zostać także wykorzystana do przyrządzania panierek do mięsa oraz zagęszczania sosów i zup. Jej zastosowanie jest tym samym bardzo szerokie.

Samodzielne wykonanie mąki migdałowej

Z uwagi na dość wysoką cenę w sklepach wiele osób decyduje się na samodzielne przygotowanie mąki migdałowej. Można bardzo łatwo wykonać mąkę samodzielnie i nie jest w tym celu wymagane posiadanie dużej ilości sprzętu. Podstawą do wykonania mąki są migdały. Można zdecydować się na łuskane, niełuskane, prażone, całe lub łamane. Potrzebne będzie również urządzenie do mielenia. W tym zadaniu może sprawdzić się blender, młynek do kawy lub młynek do orzechów. Migdały w młynku należy zmielić do postaci proszku. Korzystając z blendera najlepiej wybrać tryb pulsujący, gdyż inaczej może wydzielić się tłuszcz, który doprowadzi do uzyskania masła orzechowego. Podczas blendowania konieczne jest również robienie częstych przerw.

Podsumowanie

Mąka migdałowa to świetny dodatek dla osób, które chcą urozmaicić swoją dietę i wprowadzić do niej produkty, które pozwolą odmienić smak potraw i pozytywnie wpłyną na zdrowie. Łatwa w samodzielnym przygotowaniu mąka posiada szerokie zastosowanie. Dodatkowo bogate właściwości prozdrowotne pomagają w zniwelowaniu wielu dolegliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *